Vi använder cookies för att göra din upplevelse bättre. För att följa det nya direktivet om e-integritet, behöver vi be om ditt medgivande att sätta cookies. Läs mer.
Kasein
KASEIN
Kasein tas upp långsamt i kroppen och är främst känt och omtyckt för sin antikatabola verkan, det vill säga sin förmåga att motverka muskelnedbrytning – framförallt under diet.
Kaseinprotein är det perfekta mellanmålet som håller dig mätt betydligt längre än vad ett rent vassleprotein med samma energimängd gör, ofta i flera timmar. Har man problem med sötsug, hunger eller bara vill bibehålla vikten, rekommenderar vi ett kasein- eller blandprotein framför ett vassleprotein - då det har klart mycket bättre funktion för att hålla dig mätt och belåten.
Kaseinprotein (casein) utvinns ur komjölk som består av 80 % kasein och 20 % vassle. Kaseinproteinet består av miceller som i sin tur består av olika typer av kaseinfraktioner: alfa (s1), alfa (s2), beta och kappa. När man talar om kaseinprotein menar man dessa fyra fraktioner.
Eftersom kasein bryts ned ännu långsammare än andra typer av protein så kan man med fördel ta det innan man går och lägger sig för att förse musklerna med protein hela natten. På så sätt maximerar man upptaget av aminosyror för hela dygnet. Som en bonus innehåller det även opioida peptider, vilket kan göra att man blir sömnig.
Denna typ av protein gör också att man blir betydande mer mätt vilket har gjort det till en populär proteinkälla, bland annat för människor som önskar gå ner i vikt. De antikatabola egenskaperna gör det också till ett utmärkt protein att inta under diet eftersom det motverkar muskelnedbrytning och förser musklerna med en stadig mängd protein under många timmar.